Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikor kigyúlnak a gyertyák

2012.12.15

 A karácsonyi ünnepkör egyik legszebb mozzanata, mikor kigyúlnak a fények az adventi koszorún.

 

Az advent időpontját nem lehet pontos naphoz kötni úgy mint a szentestét, vagy karácsony első és második napját. Az advent, aminek a neve a latin eredetű Adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik, november 30-ához, András napjához legközelebb eső vasárnap kezdődik.

Az adventi koszorún ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát, majd még egyet-egyet a rá következő három vasárnap. A gyertyák többféle színűek lehetnek. Van ahol fehérek, a tisztaságot szimbolizálva, van ahol kékek, a reményt jelképezve. 

Ezen kívül elterjedt még, hogy három ibolya, illetve egy rózsaszín gyertyát állítanak a koszorúra, melynek eredete az ötödik századra nyúlik vissza, de jelenlegi formáját a 19. században nyerte el, Németországban. A három ibolya gyertya a hit-remény-szeretet hármasát jelképezi, a rózsaszín, melyet a harmadik, azaz Örömvasárnap gyújtanak, pedig az örömöt. Ám ezen kívül elterjedt még, hogy sorrendben kék, piros, fehér és lila gyertyát gyújtanak az adventkor eljövő angyalok tiszteletére.

Az első vasárnap kék köpenybe öltözött angyal száll le hozzánk, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. Őt a rákövetkező vasárnap egy piros köpenybe burkolt angyal követi, a tiszta szeretetet sugárzó embereket keresve. A harmadik vasárnap fehér palástba öltözött angyal érkezik, kezében fénysugarat tartva, mellyel megérinti azt, kinek szívében tiszta szeretet lakik. Az utolsó, negyedik vasárnap pedig egy lila köpenyt viselő angyal jön le közénk, a béke dalát énekelve, melynek hatására a földben szunnyadó magvak csírázásnak indulnak, és tavasszal ennek hatására indul majd meg újra az élet. 
 

Karácsony szent estéjén pedig a fenyőfán is kigyúlnak a gyertyák fényei, így téve teljessé az ünnep pompáját.

Képek forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


A Nap Vicce

A nap vicce

Baauer - Harlem Shake

Free Music Sites
Free Music Online

free music at divine-music.info

Boldog Névnapot !


Időjárás


Karácsony


Képeslapküldő doboz


Na melyik ?Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 140232
Hónap: 1737
Nap: 39